Słodycze reklamowe

Słodycze reklamowe

Trufle stanowią doskonałą alternatywę dla klasycznych czekoladek czy cukierków. Ze względu na swój estetyczny wygląd oraz wyrafinowany smak, zaopatrując się w nie można mieć pewność, że sprostają one oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających klientów. Wręczyć można je kontrahentom z okazji Bożego Narodzenia, Wielkanocy czy jubileuszu firmy, umieszczając w stosownie dopasowanym do okazji opakowaniu, na którym znaleźć może się logo marki, jej hasło reklamowe oraz dane teleadresowe. To bardzo dobry pomysł na zwiększenie rozpoznawalności przedsiębiorstwa. Jaka jest historia popularnych trufli?Mówi się, że słodycze reklamowe, jakimi są trufle zostały wynalezione w 1895 roku we Francji przez M.Dufora. Do końca dziewiętnastego wieku znane były już one w całej Wielkiej Brytanii, a kilkaset lat później – we wszystkich krajach Europy. Inna legenda głosi, że twórcą trufli był pomocnik francuskiego giganta kulinarnego Augusta Escoffiera, który omyłkowo umieścił gorącą czekoladę w kotle nie z masą jajeczną, lecz płynną czekoladę. Po zahartowaniu kucharz stwierdził, że powstała masa wręcz idealnie nadaje się do formowania. Postanowił on stworzyć z niej niewielką kulkę i obtoczyć jej w proszku kakaowym. W ten właśnie sposób, w 1920 roku powstała pierwsza na świecie trufla.

Te słodycze reklamowe nie bez powodu zostały nazwane truflami. Z wyglądu są one bowiem łudząco podobne do słynnych, luksusowych grzybów. We wnętrzu takich czekoladek znajduje się kremowa, aksamitna masa, która powstaje na bazie czekoladowego ganaszu, czyli mieszanki podgrzanej czekolady i rozpuszczonej w niej czekolady. Od jej ilości uzależnione będzie, czy ganasz będzie lekki zostanie wykorzystany w charakterze nadzienia do pralin, polewy do tortu lub kremu do ciast, czy będzie może ciężki i wykorzysta się go do przyrządzenia trufli. Do ganaszu bardzo często dodaje się różnego rodzaju olejki takie, jak chociażby nugatowy  oraz odrobinę alkoholu, przeważnie rumu.

Po uformowaniu, Słodycze reklamowe jakimi są trufle obtacza się w cukrze pudrze, kakao, płatkach migdałowych, kokosie czy siekanych orzechach.